Aarhus Dyrehospitals øjenafdeling

SÅ GALT KAN DET GÅ!

Fra dyrlæge Niels Stadsvold, Aarhus Dyrehospital, har HUNDEN modtaget følgende sjældne diagnose:

En dobermann pinscher han på et år blev præsenteret i klinikken med tegn på smerte i venstre øje. Hornhinden var meget uklar, men man kunne ane et gralig-hvidt fremmedlegeme på ca. 3 x 4 mm på forsiden af iris.

Fremmedlegemet har altså gennembrudt hornhinden, og befinder sig nu inde i det forreste øjekammer. Der er ingen anden udvej end en operativ fjernelse af fremmedlegemet. Hunden bedøves og hornhinden åbnes med en skalpel, hvorefter fremmedlegemet kan fjernes. Det viser sig at være en skarp flintesten med savtakket kant. Hornhinden syes sammen, og efter opvågning sendes hunden hjem til ejeren, der selv foretager den videre behandling med øjendråber. 

Denne efterbehandling er vigtig, for hvis fremmedlegemet har forårsaget omfattende skade på øjets væv, vil hunden muligvis få en blivende uklarhed i venstre øjes hornhinde.

Men hvordan i alverden er flintestenen havnet i øjet på hunden. Jo hunden havde løbet og leget i haven, mens ejeren var i gang med at slå græs. Plæneklipperens rotor har sandsynligvis ramt flintestenen og har slynget den af sted med stor fart. Uheldigvis har stenen ramt hunden lige i øjet, og stenen har haft så meget fart på, at den er trængt igennem hornhinden.

Lignende ulykkestilfælde er faktisk rapporteret fra mennesker, så det gælder om at passe på når plænen skal slås!

 


Øjet klargjort til operation. Flintestenen 
kan anes nederst i øjet.


Sådan så flintestenen ud, da den var 
fjernet fra øjet.